TUTORIAL BLOCKQUOTE CANTIK DENGAN HTML COLOUR

halo...tadi baru je saya post camna nak buat blockquate yang bercorak-corak..maybe pada orang yang suka simple mereka lebih sukakan yang simple-mimple tanpa ada corak-corak maklumlah katanya nampak semak..hohoho..jom kita mulakan tutorial
1)design>edit HTML
2)klik'expand widget templates'..ok!
3)cari kod di bawah dengan menggunakan ctrl+F untuk memudahkan pencarian
]]></b:skin>
4)kalau dah jumpa copy kod di bawah dan pastekan di atas kod ]]></b:skin>
 blockquote {
    margin: 10px 10px 10px 20px;
    padding: 10px 15px 10px 15px;
    line-height: 1.6em;
    color: #000000;

    background: #e0ffff;

    border: 2px solid #4aa02c;
    border-left: 20px solid #4aa02c
    }
5)dah selesai!
p/s:yang telah di warnakan boleh ditukar mengikut citarasa anda di sini
warna merah=warna teks dalam kotak
warna kuning=warna background kotak
warna pink=warna border

selamat mencuba!!
credit to:hakim

Comments

Cik Dya said…
salam ... tq for the tutorial..it works!
qasehraihan said…
salam..
wpun entry ni dh lama..
saya cr kat google td..
nak blajar sgt pasal blokquote ni..

nak tau..
kita masukkan kod ni masa kita nak taip isi dalam kotak tu ke cmna ek??

cth mcm awak buat tutorial ni..
stiap koyak pepel tu awak buat, stiap kali tu la kena masuk kod ke cmna..

tak fahammm

sebab ada juga ayat awak ta dalam kotak quote tu..huhuhu..ajarkan..huhu

blog saya..qasehraihan
syukran kasiran ...ya ukhti

Popular Posts