Saturday, April 16

Tutorial cepatkan loading blog



korang mesti pernah pi blog orang tapi lambat sangat dia nak loadingkan..pastu dah malas nak tunggu lama-lama korang tutup je la blog orang tu.cuba kalau perkara tu terjadi pada korang..tak de sapa nak masuk blog korang dan nak follow korang..tak up trafik

cara yang agak berat hati korang nak buat:
1)pilih template yg ringan saja(pasti korang tak maw buat sbb nanti kena edit blog semula)
2)kurangkan widget(mesti syg nak buang widget yang cantik-cantik)

cara paling mudah dan berkesan...may be..
1)design>add gadget>HTML/javascript
2)copy code dibawah dan paste dalam HTML/javascript
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"><script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script><script type="text/javascript">jQuery(document).ready(function($){if (navigator.platform == "iPad") return;jQuery("img").lazyload({effect:"fadeIn",placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"});});</script>
3)save!

may be cara nie agak berkesan untuk cepat page korang loading cepat sikit daripada dulu..

masa yang diambil blog saya nak loading