The Hanging Gardens Of Babylon..wow!!

hahahaha...baru sekarang nak update blog..rasanya dah sebulan atau lebih tak update blog..bukannya apa sejak masuk form6 nie dah rasa malas nak online sebab nak attention betul2 kat pelajaran..hehehe..
best jugak masuk form6 sebab dapat belajar pengajian am kalau u x dak PA...tapi sekarang nie tak mau cakap pasal PA..nak cakap pasal sejarah tamadun dunia..best bebenor belajar pasal tamdun2 dunia nie..
cakap pasal tamadun dunia nie...benda paling menarik minat saya belajar tamadun MESOPOTAMIA...i like!!
bila cakap pasal Mesopotamia mesti teringat Taman Tergantung Babylon.



cantik betol..nak pi..
but impossible..
sejarawan Yunan, Diodorus Siculus gambaran taman nie seperti:

  • Lebar taman 400 kaki
  • Panjang tanam 400 kaki
  • Tinggi taman 80 kaki
  • Beralaskan batu bata yang ditutupi aspal dan seramik yang berfungsi menghalang kemasukan air ke dasar tanah yang akan memungkinkan kerosakan terhadap foundation taman tersebut
  • Taman ini umpamnya dibina dipingir bukit dan sebahagian dari strukturnya dibina secara menaik.
  • Di tanam dengan pelbagai pohon2 yang setipa jenisnya bersaiz besar dan menarik
  • Air pula dinaikkan ke taman ini dengan banyaknya dari sungai 
Herodatus pulak kata camnie:

  • Terletak di dalam istana yang berlapiskan emas
  • Panjangnya mencapai 56 batu
  • Taman ini sangat lebar sehingga memungkinkan kereta yang ditarik oleh 4 ekor kuda boleh berputar balik
  • Terdapat kuil2 pemujaan yang dihuni oleh patung dewa yang diperbuat dari emas.
  • Tamn ini dibuat bertingkat2, lebih tinggi dari bangunan lain yang ada di kota Babylon sehingga menimbulkan ilusi "tergantung di udara

    lain orang lain pendapat..mana satu yang betoi pun tak tau..
    kewujudan taman tergantung babylon nie pun tak sahih lagi..
    banyak pengkaji tak pasti lagi kewujudannya..
    kalau wujud la boleh ke zaman sekarang nie try buat..

    p/s:nk tau lagi banyak pasal babylon pergi bukak buku tamadun dunia stpm..hehehe..
          saya baru nak buka tiba2 mulut nie gatal menguap..hehehe



Comments

Popular Posts