Monday, June 13

TUTORIAL CANTIKKAN SCROLLBAR BLOG

lama jugak tak update tuto..
tuto kali nie macam mana kita nak cantikkan scrollbar blog.scrollbar blog tu yang ada dekat sebelah kanan tu.tengok scrollbar saya cantik tak-polka dot
tuto nie hanya sesuai untuk pengguna google chrome sahaja.ok jom mula~~


1)dashboard>design>edithtml>tick expand widget
2)cari kod dibawah(tekan ctrl+f utk senang cari kod)
]]></b:skin>
3)copy kod dibawah dan pastekan sebelum yang dicari tadi tue..
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
tambahan:
kalau nak guna gambar boleh gantikan kod background-color: #F2F5A9; dengan kod di bawah
background-image:url(URL BACKGROUND);
nak letak border pulak juz tambahkan kod di bawah selepas border-radius:10 px
border: 1px solid #000000;
bila dah puas hati boleh la save!

3 comments:

i wanna gleam said...

thanks for ur tuto.. :D

Ckin Kembaq said...

tq bangat..dah lama carik nih..hehe

CIK Eeqa's :) said...

thanks :)