Friday, September 30

tutorial hover scrollbar

A_large
title:tutorial hover scrollbar
request from:Hanis Sakinah
..........................................................................................
assalamualaikum dan salam sejahtera..hari ini saya nak ajar kawan-kawan buat hover scroll..bagi yang dah tahu sila abaikan..nak tahu macam mana hover scrollbar tu?sila sentuh cursor kawan-kawan di scrollbar saya=).ok dah..jom kita mulakan sesi pembelajaran kita..v(*_*)

1)dashbord>design>edit html
2)search code ]]></b:skin>
3)bila dah jumpa code tu,sila copy code di bawah dan paste atas ]]></b:skin>
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 10px;
background-image:url(url bckgrd);
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-image:url(url bckgrd);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
::-webkit-scrollbar:hover {
background-image:url(url bckgrd);
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
background-image:url(url bckgrd);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
*url background ada dekat sini atau ambil yang sendiri punya
*background-image:url(url bckgrd)kalo tak mau letak background boleh ubah kepada    background:letakkan kod colour html kawan-kawan..


4)siap!kalo ada problem bagi tahu ye..saya tak marah..=)
hari saya makan banyak sangat..berat badan pun makin naik..huhuhu
creditos:schafieqah yunus 



1 comment:

Rina said...

sye share tutor nie keyh :) nnt sye credit name awk :) thanks !