Saturday, February 19

TUTORIAL REPLY TO COMMENT

hallo ha!!now i want to tell u all about my tutorial called reply to comment..ok...if you want to know what is this u all must try it....
ayooo...ckp omputih la plak hehehe..saja nak test language yang macam hampehhh nie =p

oklah malas oden nak bebel panjang2...jom kita start enjine tutorial..sila perhatikan betoi-betoi


1) Dashboard>> Design>> Design>> Edit HTML>> Tick Expand Widget Templates
cari kod kat bawah nie dengan cara mudah CTRL+F
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/
 2)dah jumpak ke belum kalau dah jumpak copy kod bawah nie then,paste dibawah kod atas tu.
<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>
3)save!!
 selamat mencuba!!!
credit to cik ieda

Wednesday, February 16

CARI IDEA!

saya tengah fikir macam mana nak buat tutorial sendiri..bila try habis rosak blog saya..huhuhu..nasib baik la tak save template lagi..fuh!setakat nie saya tak da buat tutorial sendiri lagi..tutorial world tu semuanya saya masukkan link orang lain..insyaallah bila dah ada idea saya akan buat tutorial ciptaan saya sendiri...hahahaha..
try korang tengok kat picture kat gadget saya tu..tue la tutorial yang saya try buat..nampak pelik tak sampai hati nak kongsi tuto nie dengan orang lain...huhuhuhu 
 adoiii dah tak larat nak update blog..nak berehat selama 2 minggu lah sesambil carik idea yang bernas

DRAMA KOREA TERBARU DALAM KBS


DREAM HIGH!
i love this drama..best giler..
baru habis tengok drama dekat dramacrazy net tapi cerita nie baru je episod 13.
tak sabar-sabar nak tunggu last episode..cerita nie pun ditayangkan dalam ASTRO KBS WORLD siaran 391.sebelum cerita nie saya giler suka cerita mary stayed out all out all night.cerita tu pun best jugak sebab hero dia tersangatlah hensom..hehehe.saya suka tengok cerita yang hero dia hensom jer kalau hero tak hensom kurang la sikit minat nak menengoknye..hehehe..
ok saya nak sambung balik tengok cerita buzzer beat coz terlepas last episode..sedihhh betoi...huhuhu

Monday, February 14

hukum menyambut hari VALENTIME!



assalamualaikum..kali nie saya nak berceramah berkongsi dengan korang tentang hukumnya bila kita sambut hari valentime day nie..pendapat ustaz mengatakan:
1.Pendapat pertama mengaitkannya dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13hb hingga 18hb Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata.
2.Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun.
3.Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini merupakan satu upacara yang berhubung-kait dengan agama Rom Kuno dan juga Kristian sebagaimana yang telah penulis paparkan sebelum ini. Justeru itu bagi mereka yang menyambut hari tersebut ditakuti dia tergolong dalam ke dua golongan tersebut sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. di atas. Apabila seseorang itu merayakannya bermaksud untuk mengenang kembali peristiwa kematian St. Valentine maka tidak disangsikan lagi bahawa perbuatan tersebut boleh menyebabkan pelakunya terkeluar dari agama Islam. Apabila dia tidak bermaksud sedemikian dan menyambut Hari Valentine sekadar untuk bersuka-ria maka dia sebenarnya telah melakukan suatu kemungkaran yang besar kerana sambutan hari tersebut menyerupai perbuatan golongan yang durhaka kepada Allah S.W.T.. Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini turut diikuti dengan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan syarak seperti pergaulan bebas diantara lelaki dan perempuan, membuang masa dengan berpeleseran ke tempat-tempat yang tak tentu hala malah mencurigakan dan membazir wang dengan memberi hadiah yang mahal-mahal. Tentang hukum menyambut Hari Valentine, Syaikh al-‘Utsaimin berkata: “Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar.”
4.sambutan Hari Valentine ini membuka pintu perzinaan sedangkan Allah s.w.t. memerintahkan kita untuk menutup segala ruang yang boleh menyebabkan terjadinya perzinaan. Firman-Nya: Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). – al-Israa’ : 32


petikan di petik dari cina islam
so,korang renung-renungkanlah dan semangat beramal...kalau nak tunjukkan rasa sayang korang kat buah hati bila-bila pun boleh bukan 14 februari je tapi jangan la lebih-lebih tau bagi yang belum berkahwin..


hayatilah lirik lagu nie..
KALAU BERPACARAN


Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Ulang korus 2x

Sunday, February 13

Maher Zain - Insha Allah (Malay Version)


dengarkanlah lagu Maher Zain(insyaallah) versi malay....
fasih jugak maher zain nie cakap malay ye..sedap didengar..
dengar lah pastu komen ok...^_^